نام زیرپورتال : گیلان
اخبار

1396/12/16 چهارشنبه

رئیس ایستگاه تحقیقات چای فشالم:

اجرای درست مراحل کاشت، داشت و برداشت در کیفیت چای بدست امده، تاثیر غیرقابل انکار دارد

به گزارش روابط عمومی اداره کل امور اقتصادی و دارائی گیلان، از سلسله نشست های نهاد بازار سرمایه گذاری خارجی با موضوع مجوری خوشه های صنعتی و حوزه چای، نشست «مکانیابی و اصول کاشت، داشت و برداشت چای» با توضیحات رئیس ایستگاه تحقیقات چای فشالم برگزار شد.

در این نشست، علینقی پور با اشاره به اینکه هم اکنون سرانه چای مصرفی کشور یک کیلو و نیم است اظهار کرد: با احتساب چنین سرانه مصرف، برای هر سال به 100 هزارتن چای در کشور نیاز داریم که در بهترین حالت، تنها 18 تا 20 هزارتن از آن در داخل کشور تولید می شود.

وی اصول کاشت چای و شرایطی که برای آن نیاز است را بیان کرد و با پرداختن به شرایط آب و بارندگی در طول سال در کشور افزود: بوته چای گیاهی است که به شدت در هر ماه به آب نیاز دارد و با توجه به اقلیم کشور، در برخی از فصل ها نبود آب به بوته چای آسیب می زند و باید آب موردنیاز را برای بوته مهیا کرد.

رئیس ایستگاه تحقیقاتی چای فشالم شرایط خاک برای کاشت چای را تشریح کرد و گفت: بوته های چای به آب موجود در خاک بسیار حساس هستند لذا اجرای زهکشی در باغات از اهمیت بسیاری برخوردار است.

علینقی پور سپس عملیات داشت را برای حاضرین توضیح و ادامه داد: یکی از مهمترین فاکتورهای حفاظت از بوته چای در طول سال، هرس است. به عبارت بهتر، رها کردن بوته های چای در فصل زمستان در باغات موجب آسیب رساندن به عملیات برداشت یا برگ چینی می شود به طوری که تاثیر بسزایی در میزان برگ ها در فصل برداشت می شود.

وی با بیان اینکه مدیریت هرس در طی هر 10 روز یکبار موجب ارتقای کیفیت چای بدست آمده می شود تاکید کرد: این مهم باید از سوی کشاورزان و حتی کارخانه داران مورد توجه قرار گیرد زیرا در نهایت کیفیت چای به دست آمده را تحت الشعاع خود قرار می دهد.

به گفته علینقی پور، بهترین زمان هرس باغات در کشور، ماه های بهمن و دی است. رئیس ایستگاه تحقیقاتی چای فشالم به تهویه خاک نیز اشاره کرد و افزود: علاوه بر آب ، شخم زنی خاک نیز بسیار اهمیت دارد و باید تبخیر در کنترل باشد.

این کارشناس چای بهترین زمان برگ چینی را نیمه دوم خرداد ماه و فصل تابستان دانست و اظهار کرد: به دلیل مصرف نکردن سموم، چای تولیدی در باغات کشور از بهترین و سالم ترین چای دنیا محسوب می شوند و این مزیت باید برای رونق اقتصادی بازار چای حتما مورد توجه قرار گیرد.

رئیس ایستگاه تحقیقاتی چای فشالم برداشت دستی چای را در کیفیت چای بسیار تاثیرگذار عنوان کرد و افزود: متاسفانه به دلیل ورود دستگاه های غیراستاندارد برای برگ چینی بخش عمده ای از چای کشور از کیفیت لازم برخوردار نیستند.

علینقی پور تاکید کرد: همین امر باعث شده که برخلاف کشورهای چای خیز دنیا که 8 تا 10 بار برگ چینی در یک سال دارند، در ایران فقط دو تا سه بار برگ چینی از بوته ها انجام شود.

وی همچنین شرایط انتقال برگ ها به کارخانه را از موارد تاثیرگذار بر روی کیفیت چای تولیدی عنوان کرد و افزود: کمترین زمان ممکن برای انتقال برگ های چیده شده به کارخانه، تحت فشار قرار ندادن برگ ها، جلوگیری از کوبیده شدن آن ها نیز در کیفیت چای بدست آمده بسیار تاثیر دارد.

در بخش دوم این نشست، جهانساز معاون تولیدات گیلاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با تائید اینکه رعایت همه نکات برای کاشت، داشت و برداشت چای می تواند در ارتقای کیفیت چای تاثیر بگذارد اظهار کرد: با وجود همه این موارد، بازار چای رونق ندارد و باید راهکارهایی برای رونق این بازار پیشنهاد داد زیرا هم اکنون هزینه های تولید در این حوزه بالاست.

وی افزود: باید راهکارهای برون رفت اقتصادی برای حوزه چای تدوین کرد تا بتوان از این محصول و باغداران حمایت لازم صورت گیرد.

علینقی پور با تائید این سخنان گفت: یکی از دغدغه های حوزه چای اینست که این حوزه خرده مالک است. اما مطمئنا توجه به مزیت های چای ایران می تواند در کنار برخورداری از تکنولوژی مناسب، اقتصاد این حوزه را رونق دهد.

وی افزود: توجه به بذر چای و همینطور هرس باغات می توانند درآمدهای مازاد برای باغداران به ارمغان آورند به طوری که هم اکنون از چنین مزیت هایی باغداران کشور چین بهره می برند.

رئیس ایستگاه تحقیقات چای فشالم تصریح کرد: علاوه بر این، اصلاح روش های کاشت، داشت و برداشت چای می  تواند کیفیت چای حاصله را ارتقا دهد و همین امر می تواند موجب افزایش درامد چایکار و رونق این بازار شود.

پاک سرشت عضو انجمن تسهیلگری سرمایه گذاری در این بخش اظهار کرد: تمرکز دنیا در هر محصولی ابتدا بر روی بازار آن محصول است. در حوزه چای در داخل کشور نیز باید راهکاری برای این حوزه اندیشید. وی ادامه داد: باید برای مصرف کنندگان و سلایق متنوع آن ها چای تولید کرد و با توجه به بازار مصرف نسبت به تولید چای اقدام کرد.

رضایی عضو دیگر انجمن تسهیلگری سرمایه گذاری نیز در این بخش با طرح این سوال که چه تناسبی باید بین فاصله کارخانه تا باغات وجود داشته باشد گفت: آیا گلخانه داران می توانند نسبت به کاشت بوته ها اقدام کنند یا خیر؟

در پاسخ به وی، رئیس ایستگاه تحقیقاتی چای فشالم توضیح داد: بهترین فاصله زمانی بین کارخانه و باغات که برگ های چیده شده را به آن انتقال می دهند حداکثر 30 دقیقه  است و هم اکنون صندوق توسعه چای در حال مطالعه بر روی مجتمع هایی است که کارخانه و باغات در یک مجتمع واقع شده و در نهایت تولید بهتر چای تا رسیدن به مرحله چایسازی در یک محوطه صورت گیرد.

علینقی پور همچنین کاشت بوته ها به صورت گلخانه ای را فاقد توجیه اقتصادی دانست و گفت: با مطالعه بر روی این ایده، به این نتیجه رسیدیم که این اقدام به هیچ وجه به صرفه نیست.


 
امتیاز دهی
 
 

بيشتر
نسخه قابل چاپ
کلیه حقوق این پورتال متعلق به وزارت امور اقتصادی و دارایی می باشد
^